19 Ağustos 2008 Salı

AK-47 (Автомат Калашникова образца )

AK-47(Rusça'dan kısaltma: Автомат Калашникова образца 1947 года, Avtomat Kalashnikova 1947), Otomatik Kalaşnikof tüfeği. 1947 model bir Sovyet saldırı tüfeğidir. 1947 yılında Mikayil Kalaşnikov tarafından tasarlanmış ve IZH firması tarafından üretimine başlanmıştır. 7.62x39 mm'lik mermisi kullanır. Dünya üzerinde 100 milyondan fazla AK-47 vardır.

AK-47 Soğuk Savaş yılları boyunca birçok çatışmada kullanılarak komünist blok için sembol haline gelmiştir. Hızlı üretilebilmesi, kullanım ve bakım kolaylığı nedeniyle AK-47, 1951 yılında üretilmesine rağmen bugün birçok ülke ve gerilla grubu tarafından hala büyük miktarlarda kullanılmaktadır. Kopyası en çok üretilen tüfeklerin başında gelen AK-47, kendisi de kopyadır. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru göreve giren Alman StG-44 tüfekleri üzerinde geliştirilen AK-47`in tasarım sürecinde birçok Alman mühendis de görev almıştır.

Soğuk Savaş yılları boyunca Çin ve Varşova Paktı'na bağlı ülkelerce de lisans altında üretilen tüfeğin modifiye edilmiş birçok modeli de çeşitli ülkelerce imal edilmiştir.AK-47 dayanıklılıklarıyla tanınır; sudan, çamurdan, kumdan etkilenmez ve çok nadir tutukluluk yapar, bu nedenlerden dolayı özellikle terörist gruplar tarafından tercih edilmektedir. Asimetrik savaş koşullarına uygunluğundan dolayı terörist gruplar ve gerillalarla mücadele eden askeri birliklerin genellikle kendi silahları yerine ele geçirdikleri AK-47`leri kullanması silahın başarısını göstermesi açısından önemlidir.AK-47'ler Türk Ordusu tarafından da kullanılmaktadır. PKK ile çatışmalarda ele geçirilen AK-47'ler Türk ordusu bünyesine katılmıştır.

Hiç yorum yok: