20 Temmuz 2008 Pazar

Guid

GUID

GUID kelimesi "Globally Unique Identifier" ın kısaltması olup dilimize "Evrensel ve Eşsiz Kimliklendirici" olarak çevirebiliriz.
Punkbuster sahip olduğumuz orijinal oyun anahtarımızı referans alıp, o oyun anahtarına özel 32 karakterden oluşan yeni bir anahtar üretir.
Bu anahtarın tekrar edilmesi, yeniden verilmesi, orijinal oyun anahtarlarının her birinden yalnızca bir tane olması münasebeti ile imkansızdır.
Yani özetle bu kimlik numarasından tüm dünyada sadece bir tane var ve bu da gene dünyada bir tane olan orijinal oyun anahtarı referans alınarak üretilmiştir.
Punkbuster oyunucuları kimliklendirmek ve aynı zamanda oyun anahtarlarını gizli tutmak için bu yöntem ile tüm oyunlarda her bir oyuncuya özel; YALNIZCA o oyun anahtarına ve oyuncuya ait
olan bu kimlik numaralarını(GUID) kullanmaktadır. Oyuncunun donanımı, takma adı, kullandığı tüm oyun ayarları ve komutları değişse dahi oyun anahtarı aynı olduğundan GUID'de aynı kalacaktır.
Dolayısı ile bir oyuncunun GUID i her şartta tek ve değişmezdir ayrıca bu GUID vasıtası ile Orijinal Oyun Anahtarına erişmek yada GUID referans alınarak orijinal bir
oyun anahtarı elde etmek İMKANSIZDIR. Asıl amacı zaten orijinal oyun anahtarını saklı tutmak olan GUID numarasının bir başkası tarafından bilinmesi yada görülmesi önemsizdir.

GUID tek taraflı bır algoritma kullanılarak, YANİ ; Bır defa olsuturulunca ortaya çıkan sonuctan yani GUID'den hareketle, gerıye dönük herhangi bir bilgi edinmenin imkansız olduğu bir yöntem ile üretilir.


Tüm bunların ışığında, dünyadaki tüm ciddi turnuvalarda oyuncuları kimliklendirmek için özel bilgilere başvurmaktan ziyade çok daha pratik ve kopyalanamaz olan GUID'ler kullanılır.
Call of duty 2 oyuncuları GUID'lerini görmek için orijinal bir oyun sunucusuna bağlandıktan sonra, konsol a aşağıdaki komutu girmelidirler.

\Pb_myguid

Bu komutu konsola yazıp enter tuşuna bastıktan sonra 32 haneli GUID'iniz elinizde olacaktır.

Hiç yorum yok: